Домът на железничаря събра около 300 зрители, дошли да се докоснат до една чисто житейска ситуация, поднесена с финес, преплетена с неподправен хумор и с дълбоки философски послания за приятелството, за предаността, за избора на пътя и за цената на избора, както и да аплодират играта на любимите актьори.

Случайно или не, големият Христо Шопов се превърна в емблематична личност за нашия град, воден от една благородна кауза.

За читателите на MediaNews той разказа, че изборът му да дойде в Мездра преди време са двама млади хора, които са го впечатлили със своята безрезервна всеотдайност в една безкрайно благородна кауза. "За първи път виждам такова нещо, безкористно, безплатно и доброволно млади хора да поемат такава отговорност. Те работят и в същото време се грижат за 118 кучета, които не са техни. Това са бездомните кучета на Мездра, на община Мездра. Те не ги развъждат, те ги събират, обгрижват, обичат. Те вършат работата на общината, а в същото време не получават подкрепа. Затова и приех тази наша среща като моя лична кауза. Смятам в скоро време да направя филм за тях”, допълни актьорът.

По повод провалената инициатива за безплатното кастриране на кучетата, Христо Шопов изрази дълбокото си разочарование, но не пожела да коментира. Той определи този акт като саботиране на една добра идея, "..но това ще се случи така или иначе”.

Както бе обявено в анонса за спектакъла, 20% от приходите от билетите бяха предоставени на гражданското сдружение "Animal Help” в размер на 600 лв. Дарителската кутия събра 171.50 лв. Младите хора от сдружението заявиха, че с тези средства ще бъде закупена храна за четириногите рошльовци в Долна Кремена, както и ще бъде покрита част от сметката в клиника “Компаньон” - Враца.

Те изказаха своята благодарност на Христо Шопов и прекрасната му съпруга Мариана Станишева, на Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас и Лилия Грънчарова, които им повярваха, застанаха зад тях и не спряха да им помагат и подкрепят. Своята благодарност изразиха и към всички, които отделиха от бюджета и времето си.