При повишена заболеваемост сред ученици или учители ръководителите на образователните институции могат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Това предложение трябва да е предварително одобрено от над 50% от родителите, съгласувано с обществения съвет и прието от педагогическия съвет на съответното училище. След приключване на тази процедура се уведомява регионалното управление на образованието. Предложението се изпраща до министъра на образованието и науката, който взима окончателното решение.

По преценка на директора към онлайн уроци може да премине и отделна паралелка от училището. В този случай не е необходимо разрешение от министъра. Остава и възможността със заявление родители да пожелаят децата им да продължат да се обучават в електронна среда и след 31-и май. Срокът за преминаване към обучение от разстояние ще се съобразява с епидемичната обстановка в училището.

„Присъственото обучение е изключително важно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, затова желателно е по възможност дистанционните занятия да не продължават повече от 10 учебни дни”, посочват от МОН. При завръщането на всички класове в училищата ще продължат да се прилагат вече въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства. Както досега, ще се ограничават контактите между отделните паралелки и класове.