© БТА

Отличени бяха областни комисии, работещи по темата, областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини. Целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.

Специалната награда за принос към подобряването на безопасността получи Симеон Симов, секретар на Съвета по безопасност на движението на децата в София към Столичната община, който е с над 40-годишен опит в сферата на безопасността на движението по пътища с насоченост към най-уязвимите участници, а именно децата.

Симеон Симов е съосновател и ръководител на детски център „Весел столичен светофар“ и редовно организира инициативи и кампании, под формата на игри и викторини. Организира също и редица кампании и инициативи в детски градини на територията на Столичната община, както и ежегоден коледен концерт.

В категория „Активна общинска политика по безопасност на движението по пътищата“ бяха отличени общините Габрово и Роман.

Община Габрово е взела участие в международен проект „Обществените поръчки като възможност за въвеждане и насърчаване на иновациите“ – изграждане на капацитет в областта на екологичната мобилност. Наградата бе приета от заместник-кмета на общината Деян Дончев.

Община Роман са провели инициатива за деца и младежи заедно с полицейски служители и информационни материали с цел запознаване с безопасното шофиране през лятната ваканция. Наградата прие заместник-кметът Соня Тинчева.

Победител в категория „Принос към Национална общинска кампания „Безопасни улици“ е Община Лясковец. В общината са предприети мерки за обезопасяване и осветяване на повдигнати пешеходни пътеки, както и привеждане в съответствие към нормативната уредба на останалите пешеходни пътеки тип „Зебра“.

Грамоти в категория „Активна общинска политика по безопасност на движението по пътищата“ получиха: за малка община – Сатовча, Драгоман, Лясковец, за голяма община – Бургас, Русе и Добрич.

БТА и Държавната агенция анонсираха нова рубрика „Безопасност на движението по пътищата“, която ще предоставя свободно систематизирана информация по темата.