Културната изява се състоя пред погледа на неговия герой – слепецът от едноименния разказ, който и до днес поздравява Нова България. Кацнал на стръмната канара над бързите води над Искъра, притиснати сякаш в каменната прегръдка на скалите, величественият монумент за пореден път събра десетки изтъкнати майстори на перото.

Специални гости на церемонията по награждаването бяха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, Емилия Казакова – оператор на издателство „Български писател“, Петър Дончев – главен редактор на сп. „Читалище“ и Петър Коруев – гл. редактор на сп. „Тракия“ и редактор на сп. „Везни“.

Празникът на духа бе открит от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той изрази своето възхищение от хората от дефилето, които не само възраждат, но и пазят българщината така, както самият Вазов я е носил в сърцето и душата си. В словото си той припомни нелекия път на народния поет, преживял пет войни, като през всичките тези превратности на времето не е спирал да възпява и да страда за България.

В подкрепа на своите думи, той връчи почетна грамота и почетния знак на СБП на кмета на община Мездра – Иван Аспарухов, с думите „Приветствам тази инициатива на Община Мездра за проявеното родолюбиво начинание“. Той подчерта, че това е може би първият кмет в България, който става почетен член на писателския съюз.

От своя страна Иван Аспарухов, един от вдъхновителите на конкурса, благодари за оказаната чест и заяви, че още в началото на поредния си мандат, заедно с екипа от отдел „Култура“, са си дали дума, че ще възстановят и фестивала „Де е българското“, и литературния конкурс. Той подчерта, че това възстановяване е още по-значимо точно сега, когато съвпада със 170-та годишнина от рождението големия поет и писател, радетелят за всичко българско – Иван Вазов.

Иван Аспарухов подсказа в аванс, че има идея догодина конкурсът да се провежда в два дни, като единият ще бъде насочен към деца, които ще рецитират Вазови стихове. Също така се предвижда и популяризиране на други Вазови герои, свързани пряко с историята на дефилето.

Преди самото награждаване, Иван Аспарухов връчи почетна грамота на дългогодишния завеждащ отдел „Култура“ в община Мездра и председател на НЧ „Просвета-1925“ – Валентин Вълчев, който за всичките тези години е бил вдъхновител и двигател на културния и духовния живот в общината.

С нескрито вълнение и треперещ глас, Валентин Вълчев благодари за признанието и заяви, че той винаги е бил, е и ще бъде част от духовното семейство в Мездра.


След тази емоционална прелюдия, председателят на журито Трендафил Василев обяви наградените творци, а кметът Иван Аспарухов връчи наградите.

В своето слово Трендафил Василев заяви, че макар и по-малко тази година, в конкурса са взели участие 57 автори. От всички представени творби, журито е взело решение да не се обявява първа награда, но за това пък има две втори. А техните носители са Николина Серафимова от Пловдив за разказа „Кътче Родина“ и на Валя Василева от София за разказа „Търгът“.

С трета награда бе удостоена Дарина Цветкова от с. Зверино, община Мездра, за разказа „Нишка живот“.

Бяха връчени и две поощрителни отличия на Калоян Захариев за разказа „Да видиш със сърцето си“ и на Деница Димитрова за разказа „По пътеката на дъхавия люляк“, и двамата от София.

Творбите бяха оценявани от жури с председател Трендафил Василев - поет, журналист и издател, и членове - акад. Благовеста Касабова, литературен критик, и Цветко Стеев, поет и прозаик, и тримата членове на СБП.

След официалната церемония по награждаването, акад. Касабова изрази своето удовлетворение от поредната среща с творци и съмишленици от дефилето, и заяви, че този конкурс е единствен и уникален по своя характер. Тя подчерта, че, в следващото, десето юбилейно издание, ще бъде прецизирана темата за конкурса, с което ще се даде възможност за по-богато жанрово многообразие. По този начин ще има и много повече участници, които ще се докоснат до това магнетично място.

Припомняме, че в досегашните издания на конкурса са взели участие 749 автори с 823 разказа. Наградените автори са 45, а общият награден фонд от 2009 г. до 2020 г. (включително)* е 19 800 лв.