Красимир Богданов посрещна Росица Кузманова със думите: "Здравейте, добре дошла, госпожо Будител”. Церемонията по връчване на наградата беше кратка, но вълнуваща. Депутатът представи Кузманова и мотивира решението на областната структура на ВМРО за нейната номинация, като изтъкна заслугите й в популяризирането на културно-историческото наследство на Враца в цяла България и пред света, посредством работата си като директор на "Ботев път” повече от 30 години. Той връчи на новия Будител на годината на Враца грамота, плакет и трибагреник.

Росица Кузманова благодари за високата част и изтъкна факта, че получена от патриотична организация наградата има за нея изключително висока стойност. Тя каза, че през всичките си 30 години работа в Мемориалния комплекс е била благодарна на съдбата, че е имала възможност да работи за кауза, свързана с един велик българин - Христо Ботев, и смелите български четници. Кузманова благодари за наградата, която идва успоредно с излизането й в заслужена почивка след дългия трудов стаж и увери, че ще продължи да работи за опазване на историческото наследство на врачанския край.

Носители на приза "Будител на годината” досега са диригентът Бойчо Димов, покойният писател и общественик Веско Лазаров, проф. Ангел Кунов, краеведът Калина Тодорова и директорът на Младежкия дом Ваня Тодорова.