© Община Видин

Гост на събитието бе Цветомира Илиева – временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин. Присъстваха още заместник-областният управител на Видин Ани Арутюнян, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ акад. дтн Христо Белоев, представители на академичното ръководство, преподаватели, както и студенти.

Събитието започна с поздрав от малките танцьори от НЧ „Светъл ден-2009“ и изпълнение на химна на Русенския университет.

„Днес искам да Ви поздравя с това, че избрахте Филиал Видин на Русенския университет и да Ви уверя, че този избор е правилен. Пред Вас има много нови предизвикателства. Тепърва ще се срещате със своите преподаватели, ще усвоявате знания и ще се подготвите като бъдещи специалисти в сферата, която всеки от Вас е избрал“ – с тези думи се обърна към първокурсниците академик Христо Белоев. Той благодари на Община Видин, на Общинския съвет и на всички институции за добрата съвместна работа.

Цветомира Илиева също поднесе поздрав от името на Община Видин. „Използвам повода, за да изразя удовлетворението си, че в нашия град вече са поставени стабилно основите на висшето образование благодарение на ползотворното сътрудничество с Русенския университет – един от най-престижните в страната, с доказан авторитет у нас и в чужбина. Пожелавам на Вас, на преподавателите и студентите една още по-успешна академична година, а на абсолвентите – да се гордеят със своите дипломи и да намерят истинското си поприще в професионалния си и житейски път!“ – каза Илиева.

„Изминаха седем години от създаването на Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Равносметката е, че ние сме най-бързо развиващият се филиал в страната. Скъпи абсолвенти, днес отваряте нова страница в живота Ви. Желая Ви успешна реализация и винаги носете университета в сърцето си“ – приветства всички административният директор на висшето учебно заведение във Видин Момчил Станков.

След официалната част акад. Белоев връчи дипломите на абсолвентите. На финала всички присъстващи в залата станаха на крака, за да изслушат химна на Видин „Бдинци, лъвове, титани“.

За учебната 2023/2024 година в първи курс във Видинския филиал ще се обучават 143-ма студенти.