След края на траурния ритуал, пред Мемориала на загиналите врачани във Втората световна война и жертвите от въздушните бомбардировки над града бяха поднесени цветя. Кратка справка за историческите събития представи Мирослава Топалова - уредник в отдел „Нова история” на Регионалния исторически музей.

На почитането паметта на жертвите присъстваха заместник-кметът Петя Долапчиева, заместник областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, директори на институции, общественици и граждани.

На днешния ден - 24 януари, преди 76 години 300 бомбардировачи от 15-та въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъста мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино, Беглеж и други населени места в Северна България. Формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124, сред които цели фамилии като Ангелови, Балиеви, Добралевски, Дянкови, Карабашеви. Ранени са 250 врачани, без покрив в този ден се оказват 1 667 врачани. Сред разрушените сгради е и читалище „Развитие", църквата „Св. св. Константин и Елена”, занаятчийското училище. Най-сериозно са пострадали центърът и квартал „Предградие”.

Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия.

След трагедията Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките.

Според пилот на свален американски самолет, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Самолетът е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите в града, а пилотите виждали как хората бягат, но стреляли по тях. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

Мемориалът на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца се намира на централния булевард „Никола Войводов“ в града и е открит на 1 юни 2014 година. Проектант и изпълнител е арх. Петър Златарски. Мемориалът представлява 8 метрова плоча от мрамор и гранит.