За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни.

Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки. По данни на Обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, от началото на годината жертвите на пътя в страната са 628 души.

Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства и затова е необходимо да се осъзнае, че нарушаването на правилата за движение е заплаха за нашето здраве и бъдеще. Нека на този ден се вгледаме в поведението си като пешеходци, водачи и пътници. Безопасността на движението е споделена отговорност, голяма част от пътните инциденти са предвидими и могат да бъдат предотвратени.

Денят за възпоменание на жертвите от катастрофи във Враца ще се отбележи на площад „Христо Ботев” на 20 ноември 2016 г., от 11:00 ч. От ОД на МВР – Враца съобщиха, че от началото на годината жертвите на пътя в областта са 19. Имената на всички тях ще бъдат споменати за упокой на душите им в неделните служби на църквите във Враца. Нека почетем паметта на жертвите на пътно-транспортните произшествия, нека бъдем съпричастни с мъката и страданията на техните близки и изкажем съболезнования към техните семейства.

На този ден в памет на загиналите и страдащите и в името на живота и здравето, нека се обединим за повече толерантност, етика и уважение, да променим поведението си като участници в движението и така да намалим нещастията по нашите пътища.