Тартюф се появява в началото на трето действие и приканва Дорина да прикрие голотата си. Тя дръзко му дава да разбере, че лицемерието му е ясно за нея. Вече го е наблюдавала как се заглежда в младата съпруга на Оргон. Дамис и Дорина оставят Тартюф насаме с Елмира, за да разговаря тя с него и да го разубеди за брака с Мариана. Тартюф не възнамерява да се откаже от този брак, но признава на Елмира, че изпитва по-голямо влечение към нея. Тя се държи достойно и тактично отклонява посегателствата му.
Дамис е възмутен от видяното и иска да го съобщи на баща си. Мащехата му Елмира счита, че е излишно, но той не я слуша. В присъствието на Тартюф Оргон изслушва Дамис. Двуличникът заема позицията на невинен и успява да убеди Оргон, че умишлено го злепоставят. Оргон изгонва Дамис от дома и обещава на Тартюф като на скъп зет да му подари имота си.

Става ясно, че лековерният Оргон е много заблуден и вероятно ще изпълни намеренията си. Семейството започва да крои планове как да го спре. Необходимо е коварният натрапник да бъде разобличен и слабото му място е страстта му към Елмира. Тя предупреждава съпруга си, че ще се наложи да разиграе фалшив театър, и го кара да се скрие под масата.
Така Оргон става свидетел на любовните обяснения на Тартюф и променя рязко отношението си към него. Гони го от своя дом, но Тартюф изведнъж сваля маската и съобщава, че ще претендира за имота му. Освен това държи в ръцете си ключа от ковчеже с бунтовнически документи и възнамерява да ги предаде на властта.

Скоро пристига приставът Лоял и съобщава, че семейството трябва да напусне къщата. Идва и офицер от Полицията. Всички очакват да арестува Оргон, но вместо това той неочаквано повежда към затвора Тартюф. Такова е благородното решение на справедливия крал, който, научил за мерзостта на Тартюф, заповядва да го арестуват.

За илюстрации са използвани кадри от филма "Тартюф"