Негово Високопреосвещенство припомни на дошлите да се черкуват житието на Св. Атанасий - бележит духовник и богослов, патриарх Александрийски и ревностен защитник (апологет) на Христовата вяра от арианската ерес; първия от малцината Отци на Църквата, наречен Велики и възпят в тропарите като "стълб на Православието". "Нека Св. Атанасий да ни закриля и да ни напътства, като ни показва истината по пътя на православната вяра, каза в проповедта си врачанският владика. Честит и благословен празник!”

След литургията митрополит Григорий извърши водосвет за телесно здраве и душевно спасение на хората от планинското селище, след което присъстващите си взеха нафора. По случай храмовия празник на старинната църква тя беше огласена от черковни песнопения, изпълнени от смесения хор при Врачанската Св. Митрополия.

Да запалят по свещичка и да се помолят под купола на храма се събраха миряни от различни поколения, между които имаше и деца, пременени в народни носии. Сред дошлите да се черкуват беше самоукият майстор на окарината Георги Димитров, многократен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който днес навършва достолепната възраст от 86 години.

Както повелява църковният канон, по-сетне беше осветена постната, бобена курбан чорба, приготвена от майстора-готвач Емилия Пешева, след което всички седнаха на обща трапеза. Фолклорна програма изнесоха самодейци от лижкото читалище "Наука-1919" и танцьори от Ансамбъл "Мездра".