Десислава и Велислав
Десислава и Велислав

Талантливите млади танцьори от "Вратица", Враца спечелиха престижен медал, който се връчва на 5 години за най-добрите участници. Врачанските представители на фестивала се завръщат с диплома и купа. По време на фолклорното събитие се проведе конкурс за „Мис Фестивал” и „Мистър Фестивал”. Прецизно жури подреди на второ място сред танцьорите 19-годишният Велислав Ценов, който тази година завърши езиковата гимназия във Враца и е приет в Американския колеж.

За първи път от съществуването на фестивала, българска девойка беше избрана за „Мис фестивал”. Първо място и короната безапелационно заслужи врачанката Десислава Димитрова ученичка от ППМГ "Акд. Иван Ценов”. Двамата с Велислав танцуват заедно в ансамбъл „Вратица” почти от 10 години и не веднъж са споделяли, че магията на българският фолклор и ритъмът на народните ни танци са нашето богатство, което трябва да обичаме и съхраняваме.

Международният младежки фолклорен фестивал "Приморско" е традиционен форум, който събира стотици млади фолклористи от цял свят. Фестивалът е включен в културната програма на града и в културния календар на Министерство на културата на България. Събитието се провежда се със съдействие на кмета на общината, Димитър Германов. Организатор на фестивала в Приморско е фондация „Европа”, а негов президент е доайенът на българската хореография Иван Тодоров.