"Аз-Кметът“ е безплатна апликация за iPhone или Android смартфон, какво и за стационарни компютри, която позволява на активните граждани да докладват проблеми и да предоставят бърза обратна връзка към управата на Враца. Потребителите свалят безплатното приложение, след което се регистрират със своя имейл или facebook профил. Всеки потребител заснема и избира категория на проблема, който докладва. След това може да добави личен коментар и да изпрати своя доклад.

Отговорен общински служител получава известие в реално време за докладваната нередност и се заема с нейното разрешаване, препращане задачата към друг отдел или пише своя официален коментар под съобщения проблем. "Аз-Кметът“ позволява лесно и бързо да се улавят и докладват различни проблеми, като замърсяване, нарушена пътна настилка, неправилно паркиране, технически неизправности, изоставени животни, престъпност, или всякакъв друг проблем, който потребителят би искал да изпрати към служителите на общината.

Гражданите, които използват приложението, могат да следят, дали общината работи по разрешаване на проблема, който са поставили. Служител на общината може да изпрати имейл на потребителя създал доклада, за да поиска допълнително информация с цел по-бързото разрешаване на случая. От общината реагират, като сменят статуса на сигнала в зависимост от етапа на разглеждането му с „отворен”, „в обработка” или „приключен”.

Враца беше сред първите общини, които въведоха платформата в началото на миналата година. Според Калин Каменов "Аз-кметът" спомага за доброто взаимодействие на Общината с хората и неслучайно Враца за първи път влезе в челната седмица на най-прозрачните администрации в страната .