България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната, заяви Екатерина Захариева. От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период.

Външният ни министър изтъкна, че ситуацията в България във връзка с разпространението на коронавируса е стабилна като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни и се договориха, че туристическите дейности ще изискват отговорен подход, който включва тясна координация между европейските партньори.

Екатерина Захариева заяви, че сигурността и здравето на гражданите през летния сезон трябва да бъдат гарантирани, а възстановяването на свободата на движение в ЕСтрябва да отчита ситуацията с COVID-19 във всяка страна и не бива да вреди на усилията за справяне с пандемията.