В гражданската петиция се настоява кметът на Роман "да внесе докладна в Общинския съвет и се стигне до решение относно фамилията "Певците” за изселване на незаконосъобразно пребиващите на територията на общината нейни членове”. Същевременно се настоява Валери Ролански да обяви публично имат ли членовете на тази фамилия адресна регистрация (и ако да - къде), плащат ли данъци и настанени ли са в общински жилища (ако да - какъв наем им е определен и плащат ли го).

"На база ~12% от населението на община Роман, положили подписите си под тези искания, се казва още в петицията, Ви вменяваме това като задължение във връзка с провежданата от Вас социална политика”.

При внасянето на петицията представителят на Инициативния комитет Марин Връбчев бе придружен от 25-годишния Кристиян Узунски, който в средата на юли бе нападнат от представители на ромската фамилия "Певците” заради конфликт между него и пиян циганин.

В следствие на скандалния инцидент в края на юли в Роман се проведе граждански протест срещу насилието, а в началото на август в крайискърския град тръгна петиция за изселването на "Певците”.