Така ще се намали времето за пътуване и достъп до източните райони на София и летището, уточняват в съобщение до медиите от сдружението. Те са писали на общинските съветници в комисията по транспорт към Столичния общински съвет да поискат промяната от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, тъй като в момента се изготвя графикът за влаковете за догодина.

В момента времето за пътуване с градски транспорт от Нови Искър до летище София отнема с прекачвания минимум час и 10 минути, без да се отчита времето за чакане по спирки и прекачване, отбелязват от сдружението. Заедно с тях, за да отидат и да се върнат, хората от тези райони губят минимум 3 часа дневно в пътуване за разстояние от трийсетина километра.

Предлаганата интеграция ще позволи пътуването да се осъществи само с едно прекачване (на метростанция Искърско шосе), а времето за пътуване да бъде съкратено двойно - за под 40 мин. в посока, или под час и половина за отиване и връщане дневно.

Подобна е и ситуацията по направлението Перник – София. Удължаването на влаковете до гара Казичене ще позволи на перничани да стигат до летището само с едно прекачване, а до офисните сгради в района на Подуене, индустриалната зона край летището и Казичене – без прекачване. Така хората, които живеят и работят около гарите и спирките покрай железопътните линии в София, ще могат удобно да достигат до кварталите "Гео Милев" и "Младост" – преки връзки, които в момента не съществуват с градския транспорт, отбелязват още от "Градски транспорт и инфраструктура".


Източник: dnevnik.bg