В 3:00 часа през нощта на 25 март (неделя) ще преместим часовниците си един час напред. Това на практика означава, че един влак, който пътува на голямо разстояние, няма как да навакса закъснението, защото влакът няма как да се телепортира. Практиката досега беше такава, че закъснението се обявяваше на информационните табла на ж. п. гарите, а влакът се опитваше да навакса закъснението.

Тази година с Телеграма №271/ 16.03.2018 г. "БДЖ - Пътнически превози" и с Телеграма №292/ 15.03.2018 г. Национална компания "Железопътна инфраструктура” дадоха допълнителни указания във връзка с прехода към лятното часово време, който ще се извърши селдващата неделя.

Тези указания променят практиката, т. е. железницата ще се движи с еднократен временен график в деня на промяната на времето и закъсненията (които реално ще са по 60 минути, при равни други условия) няма да се обявяват като такива, защото за еднодневния, еднократен график реално закъснения няма. Когато влак с еднодневен, еднократен график пристигне в крайната си точка, той преминава по стандартния си график. По този начин БДЖ защитава интересите си, за да няма възможност от претенции на пътници за закъсненията от 60 мин., които ще се получат, макар и по независещи от компанията фактори като смяната на времето.

Тоест, реално тази година закъснелите с един час влакове няма да правят т. нар. догонване, стремеж да намалят закъснението, а ще се движат с един час закъснение по точно определен еднодневен еднократен график.

Така БВ 2626 от Варна за София, който заминава от гара Мездра в 4:25 часа, ще замине на 25 март за столицата в 5:25 часа само този ден. Това е отразено в системите на БДЖ, интернет страницата на националната компания, на видни места в чакалните и на билетите. Официално закъснение няма да има.

Всички пътници трябва да приветстваме тези решение на железницата, с която тя защитава интересите си, а по този начин и нашите интереси. Няма да го има тази година и т. нар. наваксване, с което няма да има допълнителни действия по организация.