"От вас зависи каква ще бъде Европа след 10, 20 и 50 години. Във Вас виждам подрастващото поколение, нашата смяна. Затова трябва да знаете какви са общите политики на Европейския съюз, как функционира. Още отсега трябва да имате тези знания, защото навлизате в етап на осмисляне на живота”, заяви евродепутатът Владимир Уручев. Той приветства младите хора за участието им в програмата на Европейския парламент и активността, която проявяват. "Поздравявам Ви, че сте се включили и ви пожелавам успех”, подчерта Уручев.

Старшите посланици в лицето на учителите Галина Ганева и Петя Николова заявиха, че дейностите, които са залегнали в програмата на училището посланик на Европейския парламент, ще са не само с цел представяне структурата и дейността на европейската институция, но и като лице на институция, представяща общочовешките ценности. „Да бъдем посланици на една институция, символ на единството и обединението, за нас е признание и призвание, защото сме част от този свят и имаме своето място в него. Ще разпространим знанията за ЕС и добродетелите, които ни обединяват и вярваме, че ще надхвърлим националните граници”, споделиха старшите посланици на Европейския парламент.

"За нас е чест да бъдем избрани за посланици на Европейския парламент и голяма отговорност пред училището, региона и страната. Уверена съм, че ще се представим достойно”, заяви директорът на Средно училище "Никола Войводов” Снежанка Каменова.

По време на посещението Владимир Уручев откри европейския кът "ПослаНИЕ за ЕВРОПА”, създаден от младшите и старшите посланици на Европарламента.

В края на събитието младшите посланици връчиха на Владимир Уручев специално изработена книга, в която да впише своето послание към тях. Направиха снимка за спомен пред табло с изписана думата „посланик” на 22 езика. Младшите посланици на ЕП подариха на Уручев елек с пожеланието да се чувства част от тях и да бъде техен пътеводител в Европа.