„За съжаление в последно време влизаме в режим да се ползва военна терминология, която е лошо. Днешната среща не е във връзка с това да дадем ответен огън на президента, а да внесем яснота относно снабдяването на болниците със защитни облекла, медикаменти и оборудване", обясни Томислав Дончев.

Главният комисар Николай Николов припомни, че на 17 март премиерът Борисов създаде логистичен център с основна задача да приоритизира разпределението на личните предпазни средства.

„Към момента са разпределени: защитни маски за специализиран персонал 53 975 броя. Това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Разпределени са защитни маски за обща употреба 946 950, без тези от Митницата, които са над 500 000. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 3392 броя, облекла за обща употреба – 10 050 броя, облекла за обща многократна употреба40 180 броя. Защитни очила 85768 броя, защитни шлемове 6000 броя”, заяви Николов.

„В Китай вече се отпускат мерките. Те все пак са два месец преди нас в тази ситуация.
Винаги се забравя, че в България не се случват зловещи неща, но това е така, защото се взеха мерки. Не бъркайте заявените с изпълнените намерения“, обобщи ген. Мутафчийски.