Г-жа Йотова взе участие в среща дискусия, свързана с възможностите и предизвикателствата пред учебните заведения.

„Българското образование е приоритет за мен и президента. То е от първостепенно значение в нашата политика и заявявам, че ще работим българския учител да получи статута и уважението, които заслужава. От това зависи положението и бъдещето на децата на България.

Виждам, че образованието и грижата за децата са приоритети на Община Мездра, затова приемете днешната ни среща не само като жест…“, заяви г-жа Йотова.

Вицепрезидентът обърна внимание на проблемите на училищата в малките населени места, значимостта на запазването на защитените училища и средищните детски градини, както и необходимостта от разкриване на повече професионални учебни заведения, които да обучат подготвени специалисти за бизнеса.

Г-жа Йотова пое ангажимент да популяризира ПГ “Алеко Константинов“ в Мездра, където се обучават професионални кадри в сферата на ресторантьорството, кетъринга и готварството.

В работната среща взеха участие народният представител инж. Николай Иванов, Севдалина Джамбазка - секретар на Община Мездра, Елена Нанова- директор Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“, Катя Йотова - общински съветник в ОбС - Мездра и директорите на всички училища и детски градини в Мездра.

Директорите направиха кратки презентации на учебните заведения, успехите и предизвикателствата, с които се сблъскват ежедневно.

Народният представител инж. Николай Иванов отбеляза неимоверните усилия и прекрасното взаимодействие между Община Мездра и учебните заведения, благодарение на които децата и учениците се обучават от подготвени специалисти в сгради с добра материално-техническа база.

„Приветствам кмета и директорите, че сте постигнали много и в обхващането на учениците, и в подобряването на материалната база. На всички ни е ясно, че проблемите в образованието не се свързват само с липсата на деца. Голям проблем е недостигът на средства, които лишават родителите от възможност да осигурят образование на децата си. Проблем обаче е и законодателната среда и това, което се случи с новия Закон за предучилищно и училищно образование, който предизвика сътресения чрез т.нар „образователна реформа“, заяви инж. Николай Иванов.

Кметът отбеляза, че усилията на екипа на Община Мездра са насочени в обхващането и качественото образование на децата.

„Приоритет в работата на общинското ръководство е и осигуряването на работа за учителите, които са работили в закритите вече училища. Най-важната ни мисия е работата с децата в името на техния просперитет.“, отбеляза инж. Събков.