В настоящето изследване в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки са установени над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%. При изискване на БДС за водно съдържание до 54%, само една търговска марка покрива това изискване, при това ние имаме известни съмнения за този продукт, казват от Активни потребители. С жълт цвят са маркирани резултатите в диапазона 62 – 70%, а надвишаващите са оцветени в червено. В жълтият сектор са 10 марки сирене, а останалите (червените) 16 имат водно съдържание над 70%. "Резултатът е шокиращ за нас", казват от "Активни потребители" и добавят, че през 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на над 62% вода. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. е 42%, през 2016 г. е 27,8%. (Виж снимката )

Сиренето марка „Пазарджик“ със себестойност от 4,40 лв/кг съдържа 50,7% вода. Най-вероятно този продукт е сглобен с използване на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително.

От "Активни потребители" уточняват, че съгласно БДС в саламуреното сирене трябва да има до 54% вода. И предлагат да се направи промяна в изискванията за етикиране, с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти.

Опасна ли е водата в сиренето?

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства, обясняват от "Активни потребители". Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността. Разбира се водата в случая е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини: нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

Източник: aktivnipotrebiteli.bg