„Всеки един православен храм… това е светиня. Място, където веднъж се служи света литургия, това е свято място. Въпреки че толкова време е изоставен храмът, Господ има грижата за него. Това, което е непреходно - запазената сграда, свидетелства, че храмът е строен да бъде и да служи вовек века, както се чете в молитвите при освещаването на храм. И през цялото това време виждаме, че Господ има грижата, но сме длъжни и ние нещо да направим. Затова, слава Богу, мога да кажа за инициативата на местните хора - Димитър Церовски и групата, която заедно с него разчисти, така че може да се дойде на място, да се влезе в храма и оттук нататък да се търси начин какво може да се направи, за да се възстанови и да се запази. Това е уникален храм. Просто такива декорации по самата сграда, олтарната абсида, този начин на зъберния корниз, който в нашата страна аз не съм виждал на друго място. В Охрид има, това е арменски тип, трябва да се запази тази светиня… " - разказва дядо Даниил.

Краеведът от Монтана Димитър Церовски е един от инициаторите, който заедно със съмишленици почистиха около църквата, разказва:

"Запазена е камбаната, царските двери и владишкия трон. Останалите неща, които би трябвало да са останали в манастира, липсват и не се знае каква им е съдбата и къде са изобщо. Самите икони са пренесени във Видинската митрополия през 1975 година, надявам се да се съхраняват все още там…“

Корените на Димитър Церовски са от село Живовци и той ревностно настоява за запазването на църквата „Свето Възнесение“.


Източник: montana24.net