"Заварих Видинска епархия с най-големия проблем кадровата криза", каза митрополит Даниил. 50 свещеници служат в 20 и повече църкви с мизерни заплати. Една част от поповете, от общо 200 храма, се самоосигуряват от ренти, от земи и от продажбата на свещи на миряните. Новият духовен водач все пак им напомнил, че църквите не са сами за себе си, а за хората.

Той ще продължи делото на предшественика си да помага за ремонтите на черквите, ще защитават и европроекти. Видинският владока даде и благословията си да има богослужения в недовършения храм "Свети Дух" в Монтана, нищо че не е осветен.

Негово Високопреосвещенство посочи примери с многодетни семейства в Северозапада, както по времето след Първата световна война. Тогава е било глад и немотия, но деца са се раждали. Демографската криза не е в условията и богатството, а в ценностната система, заяви той. И допълни, че проблемите на човека ще се решат ако се труди за своето спасение. Това го дава Бог. И припомни за Св. Иван Рилски, който отишъл да се моли в пустошта.

"Канонизацията на чипровските въстаници от 1688 г. се бави заради липсата на информация и недостатъчно проучване на архивите. Това е геройство, но не бива всички да се поставят под един знаменател, важно е дали всеки е умрял с вярата в Исус", каза видинският владика.

Той отслужи Света литургия на Благовещение в православния храм в Монтана.