© Община Видин

Церемонията започна с празничен водосвет за здраве до Художествена галерия „Никола Петров“, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. След това в голямата зала на галерията се проведе и официалната част. „Благодаря Ви за пълното себеотдаване и усилията, които полагате, за да бъдат спокойни и сигурни всички жители на област Видин. Пожелавам на Вас и Вашите семейства много здраве, лично щастие и успехи във Вашата отговорна и благородна професия“, с тези думи се обърна към огнеборците комисар Пешев.

„Видин е сред първенците, които полагат основите на противопожарното дело у нас, още от Санстефанска България, оттогава до днес поколения пожарникари проявяват своя дух, желание и воля да спасяват човешки животи. Това е професия на честта, призванието и вярата, че ще бъдем полезни“, каза в словото си по време на тържеството гл. комисар Джартов.

Приветствие поднесе и д-р Цветан Ценков. „Видин трябва да се гордее с това, че много първи неща са започнали оттук. Не само двата химна – гражданският и военният, тук се намират най-голямата църква след „Александър Невски“, най-красивата Синагога, която в момента възстановяваме. Наистина трябва да се преклоним пред хората, които търсим при нужда. Няма как да не сме горди от факта, че когато нашите съседи пострадаха тази година, пожарникарите ни се отзоваха първи“, каза видинският кмет и връчи поздравителен адрес на комисар Пешев.

Честването продължи с награждаването на огнеборци, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения. Със заповед на директора на ГД „ПБЗН“ с „писмена похвала“ бяха удостоени петима служители и осем - със заповед на директора на Регионалната дирекция.

Наградени бяха и 38 деца от област Видин, класирали се с творбите си в областния етап на Международния конкурс за детска рисунка под наслов „С очите си видях бедата“. Кметът д-р Ценков връчи наградите на част от тях.

Гражданите имаха възможността да присъстват и на демонстрация на пожарната и аварийно-спасителната техника, с която Видинската пожарна разполага.

Службата е създадена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор. На 31 март 1878 г. в освободения Видин 50 представители на всички еснафи избират първите общински съветници и кмет на града. Първенците имат идеи за управлението на Видин и на същата дата с „Протокол № 1 на Видински Общински Съветъ“ приемат важни решения. Едно от тях гласи: „Да се назначат пожарникари за предпазване на града от пожари.“ Така е създадена Видинската команда, която вече 145 години служи в полза на гражданите.