На 28 януари 2023 година, в граничната зона в района на село Градец, община Видин, с цел имотна облага обвиняемите М.К., П.С. и Ц.Ц., подпомагали петима сирийски граждани незаконно да преминават през територията на страната. Двама от обвиняемите управлявали автомобили, с които превозвали мигрантите, а третият шофирал пред тях, за да предупреждава за евентуална полицейска проверка и подпомагал придвижването им.

По сходен начин са действали и обвиняемите по друго досъдебно производство - А.А., Д.Л., Х.Д. и И.Д. На 2 януари 2024 година, в района на село Тополовец, община Кула, те подпомагали шестима граждани от Сирия и Сомалия да преминават в страната в нарушение на Закона за убежището и бежанците. По време на производството по закрила чуждите граждани нямали право да навлизат в граничната зона на България без надлежно разрешение. Деянието е извършено чрез използване на товарен автомобил по начин, опасен за живота на лицата.

Сред обвиняемите за подпомагане на мигранти са и граждани на Германия - М.К. и К.Ш. На 29 декември 2023 година на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат те направили опит да преведат през българо-румънската граница двама сирийци без разрешение на надлежните органи на властта, използвайки лек автомобил. Деянието е останало недовършено, поради намеса на граничните служители. В качеството на обвиняеми за опит за незаконно излизане през границата на страната са привлечени и превозваните от тях Р.А. и М.О. По искане на Районна прокуратура - Видин спрямо обвиняемите по тези досъдебни производства съдът взе мерки за неотклонение "задържане под стража".

На 5 януари 2024 година, в района на село Градец, община Видин, е бил задържан Д.А. Той подпомагал петима граждани на Сирия, сред които имало и непълнолетно лице, като ги транспортирал с лек автомобил. Престъпното деяние е извършено с цел набавяне на имотна облага в нарушение на законовите разпоредби. Понастоящем спрямо обвиняемия Д.А. е взета мярка за неотклонение "домашен арест", съобщиха още от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.