Акцентът тази година е поставен върху град Видин и лансирането му като туристическа дестинация. До крепостта "Баба Вида" ще бъде изградена специална велоарена, каза организаторът на събитието Борис Бегъмов.

"Новото, специално за тази година е, че събитието вече официално влиза в календара на град Видин. За целта то ще се състои в района на крепостта "Баба Вида", където тази година наричаме "Баба Вида Арена"- мястото, в което ще се провеждат активностите и където ще посрещаме колоездачите. Целта ни всъщност е популяризиране на град Видин, "Баба Вида" и дефинирането на града като един от най-важните логистични центрове, когато става въпрос за велотуризъм по поречието на Дунав в България. Участниците сами избират за какъв период могат да изминат близо 700 - километровата дистанция. Най-много желаещи има да изминат маршрута в рамките на 5 - 7 дни. Разбира се, има и екзотични категории - да изминат маршрута за по-малко от 48 часа, както и такива, които искат пък максимално да се насладят и проучат региона и да направят една ваканция в рамките на 10 и повече дни."

Деветото поред издание на проявата започва на 27-ми август от "Баба Вида Арена", а старта ще бъде даден на следващия ден от площад "Бдинци". Организаторите са подготвили много изненади за присъстващите на откриването. Тази година 18 общини подкрепят инициативата за разполагане на информационни табели по маршрута, добави Борис Бегъмов.

"Миналата година пуснахме мобилно приложение, което предизвика много висок интерес. То е свързано с инициатива за разполагането на информационни табла в различни населени места, през които колоездачите преминават, когато пътуват от Брегово до Силистра и след това в района на Добруджа, до излаза на Черно море. Това е една от най- интересните иновации, които сме приложили до момента, тъй като по този начин всеки, който желае, може да премине по маршрута и да бъде насочван по всяко време. До момента 18 общини подкрепят инициативата за разполагане на информационни табели, като до лятото се надяваме да включим още. Ние планираме доста интересни активности в град Видин, които на този етап не бих искал да споделям, да пазим като изненада. На 27-ми август планираме да ангажираме вниманието на деца, ученици, родители и на любопитни, които проявяват интерес към инициативата."

Записването за участие в атрактивното велоприключение започна през февруари и продължава до месец май, но обявените 150 места са почти запълнени.

По трасето ще бъдат разположени общо 35 информационни табла. Те представят обща информация за маршрута и безплатното мобилно приложение "Dunav Ultra" (за Android и iPhone). Разполагането на информационните табла е стъпка в стремежа да се развива и наложи колоездачният преход като веломаршрут №1 в България и на Балканите, допълни Борис Бегъмов.