© Община Видин

Ако намеренията бъдат подкрепени, ще се пристъпи към действителното осъществяване на дългогодишната мечта на хората от Видинския край – да бъдат възстановени минералните извори, които са били известни със своите лечебни свойства далеч извън пределите на страната ни. В края на 80-те години на миналия век сондажите на тези води са ликвидирани, съобщават от Община Видин.

Като кмет на Община Видин д-р Цветан Ценков е поел ангажимент към населението да направи всичко възможно, съгласно своите правомощия, минералните води да се използват отново заради изключителните си лековити свойства и да се създадат предпоставки за подобряване на инвеститорския интерес към региона и неговото възраждане.

В рамките на настоящия мандат Община Видин възложи и финансира изработването на проекти за изграждане на проучвателно-експлоатационни сондажни кладенци за добив на термоминерална сероводородна вода в три находища – "Видин", "Сланотрън" и "Градец".

Находищата във Видин и Сланотрън фигурират в Регистъра на ресурсите на минерални води - публична общинска собственост на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Налице са всички необходими документи, в това число заповеди за утвърждаване на експлоатационните ресурси, издадени от МОСВ, първоначална балнеологична оценка от страна на Министерството на здравеопазването и др.

След изграждането на сондажи се предвижда минералната вода от находищата да се използва за лечебни цели и рехабилитация в специализирани болници и др. Реализирането на инвестиционното намерение от Община Видин ще се отрази положително както в икономически, така и в здравно-социален аспект. Имайки предвид лечебно-профилактичните свойства на минералната вода, от нейния ресурс ще се възползват не само жителите на региона, но и на цялата страна и извън нея, както е било преди много години.

Източник: Община Видин