,,Тазгодишната сума е с 1 милион по-голяма от миналогодишната за същия период. Заработените средства са за първото полугодие до 30 юни'', обясни в интервю за БНР д-р Димитър Цанков, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз.

До момента ветеринарите работят за тяхна сметка и са в очакване държавата да им се издължи.

„Образно казано, ние дотираме по този начин държавата, защото целогодишно работим, но сме приели този начин на работа. Все пак очакваме всичко да ни бъде изплатено в някакви разумни срокове, но това не се получава. Нямаме сигурност кога ще стане това – дали няма да е септември, октомври, ноември, декември – никой не казва“, коментира д-р Цанков.

По договор държавата трябва да възстановява вложените от ветеринарите средства два пъти годишно - през юни и през декември. За тази година обаче плащания все още няма. Средствата са изчислени от Българската агенция по безопасност на храните и предложението е внесено в Министерството на земеделието на 1 август. Ветеринарите чакат провеждане на заседание на Управителния съвет на Фонд „Земеделие“, където трябва да се гласува сумата. На последното такова обаче това не се е случило.

"Възмутени сме, не очаквахме такъв ход, затова прибегнахме до това писмо", каза Димитър Цанков по повод отправеното писмо до премиера.