Майсторлъкът по приготвянето на тази рецепта взехме от сайта на Lidl и тяхната специална секция с голям брой от разнообразни идеи за вкусни ястия. И преди да пристъпим към разкриването на хитринките от рецептата, ще напомним, че и през този сезон можете да откриете всички необходими продукти за нейното приготвяне в Lidl на достъпни цени и с високо качество. А за тези, които са на коледна тематика, веригата вече предлага по своите рафтове и празничните серии Favorina и Deluxe, които събират в себе си палитра от сладки и солени празнични вкусове.

А ето и всички необходими продукти за свинско със зеле:

  • зелка - 1 брой
  • свинско месо (врат/бут/плешка/за готвене) - 500 - 750 г
  • олио - 3 - 4 супени лъжици
  • домати - 500 - 750 г
  • вода - 1 чаеша чаша
  • червен пипер - 1 супена лъжица
  • дафинов лист - 1 брой
  • сол, черен пипер, чубрица и магданоз

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да нарежете месото на едри парчета и да ги овкусите със сол и черен пипер. За приготвянето на тази рецепта може да избирате от голям набор месни предложения - дали ще бъде врат, бут, плешка или специално месо за готвене, изборът е изцяло ваш. След като сте нарязали месото, загрявате малко олио в широк тиган или тенджера и поставяте месните късчета вътре, за да се запържат леко. Тук идва и първата хитринка: не запълвайте изцяло дъното на вашия съд за готвене с парчетата месо. По този начин рискувате месото вместо да се запържи, да се свари. Оставете достатъчно място между тях и ги запържете така, докато получат лек и апетитен загар.


След това идва ред и на зелката да бъде подготвена за готвене. Нея е препоръчително да я нарежете на по-широки кубчета, а идеята зад тази хитринка е месото да има достатъчно време да се сготви, преди зелето да е станало прекалено меко и да заприлича на каша.

И след като зелето е нарязано, а месото все още хваща лек загар в тигана, идва времето, в което трябва да направите и доматения си сос. Него ще го получите бързо и лесно с третата хитринка - трябва да направите кръстосан разрез от долната страна на всеки домат, като това ще ви помогне при рендосването да отделите ципата от доматеното пюре.

Следващата стъпка е да сложите първо зелето към месото за около 5-10 минути, а след това и вече настърганите домати. Към всичко това доливате една чаша вода и добавяте всички необходими подправки - червения пипер, чубрицата и дафиновия лист. След това разбърквате с подходяща лъжица, затваряте съда за готвене с капак и чакате магията на свинското със зеле да бъде готова! Нея може да я почакате около час, като ястието ще е напълно готово тогава, когато месото е достатъчно омекнало. Препоръчително е да намалите температурата за готвене почти до минимум и да дадете необходимото време на всички съставки да се приготвят бавно и на спокойствие. Именно това е последната хитринка от тази рецепта - вкусното свинско с прясно зеле трябва да се приготвя бавно и с необходимото за това търпение. Повярвайте ни - заслужава си.

Oще много разнообразни и вкусни рецепти, подходящи за предстоящите празнични дни ще откриете в специалните секции за рецепти в сайта на Lidl и в мобилното приложение Lidl Plus.