В навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Синята зала на Младежкия дом във Враца бе подредена изложба с лично творчество на детски учителки.

Малко преди да открие културната проява попитахме Петя Долапчиева, зам.-кмет по образованието в Община Враца, защо само педагози от детски градини участват в изложбата. "Защото педагозите от детските градини са учители по всичко", отговори Долапчиева. Тя обясни, че във Враца има профилирани преподаватели по изобразително изкуство, които биха могли да направят изложба, достойна за големите галерии. Не това обаче е била целта на организаторите от Общината и Издателство „Изкуства”.

На работна среща с цел сътрудничество се зародила идеята детските учителки да бъдат провокирани за създаването на малък сборник с поезия, разкази и есета. Впоследствие самите те предложили да покажат възможностите си в изобразителното изкуство с изложба. Всичко това бе осъществено и вечерта под наслов „Продължавай да създаваш красота” премина при голям интерес, вълнуващо и празнично. Гостите на проявата и педагозите разгледаха експонираните картини, чуха поезия и есета - лично творчество на детски учители. В салона звучеше музика и атмосферата бе наситена с празничност.

В края на събитието всички участници бяха наградени с грамоти от зам.-кмета Долапчиева и с книги и помагала от Директор-маркетинг на Издателство „ Изкуства” Ангел Манчев. Провокирана от въпроса ни Петя Долапчиева обясни, че такава изложба се провежда за пръв път във Враца, идеята е тя да стане традиционна и поясни за Medianews.bg, че следващата година ще бъде разширен кръгът от участващи преподаватели, защото сред непрофилираните учители в града има много творци.