Издигането на Паметник на кирилицата на Антарктида се обмисля от миналата година. Още тогава ръководителят на Българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев заяви, че паметникът ще символизира приятелството между народите на България и Монголия, както и научното сътрудничество. "На Антарктида няма войни, всички работим заедно и не се мрази", заяви по този повод проф. Пимпирев.

За да се запази уникалната природа и околна среда на континента, паметникът е монтиран в скалите само с два болта, без леене на бетон. Идеята за монтирането на паметник на кирилицата на края на света се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида. Заслуги има и лично монголският посланик проф. Лхамсурен Дугержав. Монголия е единствената неславянска страна в света, която пише на кирилица. Подобен паметник беше монтиран преди две години и в столицата на Монголия - Улан Батор.

Монументът е дело на Йордан Радулов и е изработен изцяло във фирма "Елика-елеватор" ООД град Силистра.

"Елика-Елеватор" ООД съществува от началото на 2007 г., но стартът на тази производствена дейност е отпреди 15 години. С това име се представят произвежданите съоръжения на местни и международни специализирани изложения. Това е една от най-проспериращите фирми у нас, която развива дейността си на два континента - Европа и Азия.

Паметникът тежи около 100 килограма и е висок два метра и половина. В основата на съоръжението има херметически затворени стоманени капсули, в които има поставена пръст от Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, София, Варна и от гроба на Кан Кубрат в Украйна.

Източник: