Общо 700 млн. лв. повече са заложени в проекта тъкмо за увеличение на заплатите. От думите му се разбра, че с вътрешния министър и с вицепремиера Красимир Каракачанов се обсъжда увеличението в системата на сигурността да е диференцирано, така че работещите на терен полицаи да получат по-голямо увеличение. Специално в системата на МВР се предвижда да бъдат заделени 55 млн. лв. повече спрямо тази година за заплати.

"Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища", обобщи ситуацията Горанов, като посочи, че се шегува с думата "зрелища" и под това има предвид, че държавата финансира дейността на обществените медии. Очаква се проектобюджетът за следващата година да бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, каквото е и изискването по закон.

В отговор на въпрос за членството на България в еврозоната министърът посочи, че със сигурност страната отговаря на всички номинални критерии за влизане в така наречената чакалня и в еврозоната. Но не били важни само тези номинални критерии, а и доколко страната се доближава цялостно като развитие до другите във валутния съюз. Ако бъдем приети в този клуб, ще достигнем по-бързо доходите в еврозоната, смята Горанов.

В коментар да поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в ефира на "Нова телевизия" през миналата седмица Горанов посочи, че става дума за дебелашка шега, която не е била разбрана правилно. Той има много цветист език и го използва във всякакви ситуации, посочи министърът. Не може да му се отрече, че понякога е доста оригинален, в случая не уцели мястото и начина да се пошегува с Николаев, обясни той. Оценката на Горанов е, че такава позиция е неприемлива, но че Тодоров "не е толкова елементарен", а е изключително ерудиран мъж.

На въпрос дали не трябва да напусне парламента Горанов възрази, че в Народното събрание има хора с повдигнати от прокуратурата обвинения, "а ние говорим дали острият език или неуместните шеги на Тодоров трябва да го извадят от парламента. Дайте да се държим сериозно!", призова министърът.

Източник: dnevnik.bg