В решението е записано, че за времето на работа в извънредна епидемична обстановка членовете на секциите и общинските комисии ще получават допълнително възнаграждение в размер на 50% от основното. Мотивът е да стимулират повече граждани да участват в изборния процес предвид опасенията от заразяване и притесненията, че може да има отлив на желаещи за членове.

Самото решение пък дава насоки какви биха били и възнагражденията на комисиите и за следващия вот - за НС, който вече е насрочен за 4 април. Тези в общинските комисии получават месечни възнаграждения, а тези в секциите са с еднократни - за самия ден на вота. Има разграничение в парите, когато става въпрос за ОИК, когато се избират кмет на община и когато - кмет на кметство. Така бонусът за общинските комисии е от 390 до 280 лв. отгоре в зависимост от позицията в тях и вида вот, който се провежда, пише "Монитор".

Шеф на една ОИК за общински градоначалник, каквато ще бъде тази в Мъглиж и Баните, ще може да си докара до 1170 лева месечно заради пандемията. Основното му възнаграждение иначе е 780 лв. Неговият заместник пък ще взима 1050 лева, а в нормална обстановка месечната му надница ще е 700 лв. Същата е сумата и за секретаря, докато за членовете парите набъбват до 990 лева.

При липса на извънредно положение заради COVID-19 те ще вземат за работата си в комисията 660 лв. Малко по-ниски са възнагражденията за ОИК за кмет на кметство. При тях председателят би получил 990 лв. вместо 660 лв., а заместникът му и секретарят - по 885 лв. вместо 590 лв. Обикновените членове пък ще се разписват срещу 840 лв. заради пандемията, а иначе - само срещу 560 лв. При секциите надницата е дневна, като там бонусът ще с до 35 лева отгоре.

До 105 лева ще набъбне възнаграждението на шеф на секция, който обикновено ще получава 70 лева за деня на вота. Заместникът и секретарят съответно ще вземат близо 95 лева, а не 63 лв., а членовете - 88,5 лв. вместо 59 лева. Онези от членовете, които пък ще предават документите и протоколите след края на изборния ден, ще имат и по 20 лева отгоре. Това важи както за ОИК, така и за СИК.

При провеждането на втори тур на последните им се дължи ново възнаграждение. Общинските комисии ще могат да си наемат и ИТ специалист, който да ги подпомага срещу 780 лева. Всички възнаграждения са за сметка на общинския бюджет. Пак общината поема и разходите за пътни на онези членове на общински комисии, които живеят в друго населено място и трябва да пътуват за заседанията им.

Според изискванията на ИК на местните избори се гласува само с хартиени бюлетини за разлика от парламентарните, където има и вот с машини.

Междувременно от 18 януари ЦИК започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за вота. Крайният срок е до 23 януари. Предвид епидемичната обстановка съветват партиите да се обадят предварително в деловодството.