Лекоатлетите на Ватикана тренират край площад "Сан Пиетро"
Лекоатлетите на Ватикана тренират край площад "Сан Пиетро" © ЕПА

"Мечтата ни е да видим знамето на светия престол сред знамената, които дефилират по време на церемонията по откриването на олимпийските игри. Сложихме смело и, надявам се, печелившо начало", заяви монсеньор Мелкор Санчес де Тока и Алмеда, №3 в папския съвет и президент на Спортната федерация на Ватикана.

60 атлети от Ватикана ще могат да се включат на първо време в по-непрестижни състезания в Италия и в Средиземноморските игри. Папската държава има вече отбори по футбол и крикет. КОНИ позволи на нейните спортисти да участват и в други международни прояви, както и да имат достъп на тренировъчните и до медицинските съоръжения в Италия. Първото състезание, на което ще се пуснат ватиканските атлети, е 10-километровото бягане "Корса ди Мигел" - в чест на Мигел Санчес, на 20 януари. Той е бил маратонец и е изчезнал по време на диктатурата в Аржентина.

Най-младият член на олимпийския спортен тим на Ватикана е 19-годишен швейцарски гвардеец. Най-възрастният пък е 62-годишен професор в апостолическата библиотека. Двама млади кандидати за убежище - 20-годишният Джелоу Баба от Гамбия и 19-годишният Анцоу Сисе от Сенегал, също са регистрирани като почетни членове на отбора.