Мариана Иванова е родена в Берковица, където получава основното си образование, след което завършва Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца в паралелка с френски език. Визитата й в училището в Зверино е по покана на училищното ръководство.

"Отново на училище" е традиционна част от европейските инициативи в България, с които се отбелязва Деня на Европа - 9 май. Целта на инициативата е да направи Европейския съюз по-разбираем за своите млади граждани. Служители на европейските институции участват в нея като доброволци, като се връщат в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво представлява Европейския съюз

Още в самото началото Мариана Иванова спечели доверието на младите хора и ги изненада с вкусни бисквити, донесени специално от Брюксел. Тя разказа, че в столицата на Европа няма нито едно работещо предприятие, а само една пекарна за бисквити, които в момента са пред тях, за да опитат и усетят вкуса на Европа.

По време на срещата Мариана Иванова разказа историята на създаването на Европейския съюз; за това как той се опитва да направи живота по-добър в най-различни области; за програмата за образованието, обучението, младежта и спорта “Еразъм +”.

Тя сподели с учениците своя личен опит и им разкри тайната на трите осмици: 8 часа сън, 8 часа работа и 8 часа, отделени на любимите занимания. Тази формула е и тайната на успеха за всеки човек.

За всички участници бяха предоставени информационни материали, свързани дейността на различните програми и инициативи на Европейския съюз, насочени към младите хора. Разбира се, обърна особено внимание на ползите от четенето, от връзката с родния край, с познаването и съхраняването традициите на родното място.