При обиските в домовете на задържаните е открито и иззето незаконно притежавано оръжие. Разпитани са голям брой свидетели. Досъдебното производство срещу престъпната група е образувано през септември 2016 г.

В хода на разследването е установено, че групата е организирала незаконно превеждане на мигранти от Турция към Западна Европа срещу лична облага, като до извеждането им от страната мигрантите са били настанявани на различни адреси в столицата. При обиските в домовете на задържаните е открито и иззето незаконно притежавано оръжие. Работата по случая продължава.

От ДАНС съобщиха, че успоредно с тази акция са извършени проверки на 78 чужди граждани. Задържани са три лица без документи, които са преведени за настаняване в специализиран дом на Дирекция "Миграция”.

Извършени са проверки и на голям брой хостели. Операциите са част от съвместните действия на правоохранителните органи за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.