От таблиците става ясно, че едва три от паричните знаци ще бъдат изцяло златни. Други два пък ще са сребърни, но с частично позлатяване. Преобладаващата част от монетите ще са изцяло сребърни (общо 7 монети), а една малка част, или едва 3, ще бъдат медни. Само през следващата година се очаква да бъдат отсечени 5 възпоменателни монети. Още през януари ще видим първата от тях, която ще бъде от серията „Български творци“. С нея ще се отбележи 100-годишнината от рождението на Стоянка Мутафова. Монетата ще е медна, с тегло от 16,4 г, диаметър 34.2 мм и номинална стойност 2 лв.

През първия месец на новата година ще бъде пусната и още една монета, този път историческа. С нея ще отбележим 150 години от рождението на Гоце Делчев, като използваният метал ще бъде сребро с проба 999/1000. Теглото на монетата ще е 23,33 г, а диаметърът – 38.61 мм. Номиналната стойност ще е 10 лв.

© Симона Гоцова

В началото на лятото ще бъде пусната златна двулевка с лика на Паисий Хилендарски. Следващите 2 монети от програмата ще бъдат изсечени през есента и зимата. Първата ще е през септември, посветена на екологията. Сребърната монета „Голям гмурец“ ще е от серията „Природно разнообразие в Република България“ и ще е с номинална стойност от 10 лв. Десетолевка ще бъде и историческата „Цар Калоян“, част от добре познатата серия „Средновековни български владетели“, която ще бъде изсечена през декември. На нея обаче ще има нанесено частично позлатяване.

През 2023 г. БНБ е предвидила да изсече 10 възпоменателни монети, от които две ще са златни, пет сребърни, а една ще е с частично позлатяване. Повечето от тях ще са исторически или посветени на християнството и на именити българи. Ще има монета по случай 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград, както и такава за отбелязването на 100-годишнината на Богословския факултет. Освен това централната банка ще отсече и сребърен паричен знак „200 години от издаването на Рибния буквар“. Със своя монета ще бъде почетена и българската гайда заедно с празника Богородица, по случай която ще има златен паричен знак.