Целта на конкурса е да се популяризира автентичната носия от Северозапада, каза председателят на читалището в Хърлец Таня Младенова:

"В конкурса могат да участват представители от областите Враца, Видин, Ловеч, Монтана и Плевен. Право на участие в конкурса имат всички, изпратили по две авторски снимки в размер четири мегабайта. Снимките да бъдат обезателно придружени с пълно описание на носията, населеното място, трите имена на участника, адрес и телефон за връзка."

Предложенията могат да се изпращат до 30 ноември. Жури в състав: Сашка Бизеранова, доктор по етнография към Регионален исторически музей- Видин, доц. д-р Анна Щърбанова, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките (ИЕФЕМ-БАН), София, гл. ас. д-р Благовеста Калчева- катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев", Пловдив, гл. ас. д-р Ивайло Първанов, ИЕФЕМ-БАН ще определи победителите в конкурса, които ще бъдат обявени на 9 декември 2022 година. Първите места ще спечелят предметна награда и диплом, а всеки, взел участие, ще получи грамота, допълни Таня Младенова.