В днешния празничен ден, енорийският свещеник - протойерей Данаил Цинцарски, отслужи празнична света литургия и благослови миряните за здраве и благоденствие.

Долна Кремена е едно от малкото села в община Мездра, които могат да се похвалят с две църкви – средновековната „Св. Никола”, изградена от бял камък, която е и паметник на културата, и новата - „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е и единствената в областта, посветена на светите Кирил и Методий.

Новият храм е построен през 30-те години на XX век. През далечната 1935 година започва изграждането на църквата, а през 1938 година е изцяло завършена и осветена от Врачанският митрополит Паисий. Изключително ценен в новия храм е иконостасът, дело на дебърски майстори дърворезбари от известния род Филипови, начело с Филип Иванов. За изработката на иконостаса през 1937 година са платени 19 000 лева.

За историята на храма разказа библиотекарят от НЧ „Просвета – 1897” Милка Пухалска. Тя припомни, че името на храма не е избрано случайно, тъй като жителите на Долна Кремена винаги са били будни, любознателни и борбени.

Спомени от празника сподели и дългогодишният културен деятел, роден и израснал в Долна Кремена,Петко Котларски. Припомняйки си детските години, Петко разказа как на този ден деца и възрастни са се събирали тук, в храма, за да честват делото на двамата славянски първоучители.

Кметът на селото Румен Серафимов поясни, че поради специфичните обстоятелства тази година, храмовият празник е скромен, но за следващия има намерения да възобнови традиционните чествания, събирали през годините мало и голямо от близо и далеч.