Ще се проверяват акумулаторите на колите, на каква температура ще замръзва охладителната течност и дали трябва да се допълни с концентрат. Прецизно ще бъдат проверени системите за почистване на стъклата на леките коли, тъй като тяхната функция е пряко свързана с безопасността на движението.

Стаменов каза, че освен това, служителите на СБА от Враца и Мездра ще консултират водачите за правилната експлоатация на автомобилите при зимни условия. От 9.00 до 16.30 часа от днес до 10 ноември в двата пункта на СБА в Мездра и Враца всеки шофьор може да се възползва от безплатните прегледи, за да е спокоен, че личната му кола е готова за шофиране в зимните условия.

Старши инспектор Янко Харалампиев от "Пътна полиция" предупреди, че при установяване на неизправности по автомобилите санкциите са от 50 до 500 лева. Глобата за шофиране с летни гуми от 15-ти този месец до март на следващата година е 50 лева. Харалампиев подчерта, че голям процент от причините за катастрофите са несъобразяване със спецификата на пътя през зимата и поради неизправни пътно-транспортните средства.