Храмът е изграден на общинска земя със средства от дарители. Осветен е от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Калиник на 8 ноември 2002 година. През 2016 г. е преотстъпено правото на безвъзмездно ползване на Врачанската митрополия.

Тази година храмовият празник ще бъде отбелязан с литургия, водосвет за здраве и традиционен курбан, средствата за който са от Община Мездра.

Отец Дилян Иванов ще отслужи Тържествена света Литургия, началото на която е в 10:30 часа. След службата ще бъде осветен и курбанът, който ще се раздаде на хората за здраве.

Кметският наместник на Руска Бела Владимир Пенчев разкри за MediaNews каквипротивоепидемични мерки ще бъдат взети, с оглед високата заболеваемост в областта и епидемичната обстановка в страната:

„Тази година участие в празника ще вземат само хора, притежаващи зелен сертификат (ваксинирани или преболедували през последната година). Ще се спазват всички мерки на здравните власти. В храма ще се влиза само с маска и на разстояние 2 метра един от друг”.

Кметският наместник изрази надежда, че скоро пандемията от COVID-19 ще бъде история и добави, че в това тежко време е добре да се обърнем към Бога за помощ.