Подписка за изселване на скандално известната ромска фамилия на Живко Георгиев, популярна като “Певците”, тръгна от днес в Роман. Само за няколко часа петицията, която е адресирана до кмета на общината Валери Ролански, бе подкрепена от повече 300 жители на краийскърския град.

Подписите се събират на три места в Роман: пред офиса на ВМРО до кафе-аперитив “Синята лагуна”, при книжарницата на бул. “Христо Ботев” и в района на кръговото, пред заведението, известно като "Топлото кебапче”.

Решението за организирането на подписката бе взето на общоградско събрание, което се проведе в началото на тази седмица, предизвикано от гражданския протест срещу насилието, състоял се в края на юли. На събранието бе избран Инициативен комитет от пет човека, който бе упълномощен да изготви, организира и внесе гражданска петиция до кмета на общината.

В петицията са поставени три основни искания:

1. Да се изсели ромската фамилия, пребиваваща на територията на общината, “Певците”.

2. Колко от фамилията имат адресна регистрация и плащат ли данъци?

3. Настанени ли са в общински жилища и плащат ли наем и в какъв размер?

Една част от хората на този етап обаче, се страхуват или се притесняват да положат подписите си.

"Страх ни е! Те на всяка цена ще търсят отмъщение. Ами ако ни нападнат, ако разбият домовете ни, кой ще ни защити?”, попита разтревожена гражданка, пожелала да остане анонимна.

“Сезонът е отпускарски и много хора са извън града”, коментира от своя страна Марин Връбчев от Инициативния комитет. "Но ние сме длъжни да задържим подписката по-дълго, за да могат всички желаещи да се включат в нея и да изразят своята съпричастност към проблема.”

В следващите дни подписката да бъде разпространена и в повечето от 12-те съставни села на общината. За да бъде валидна, петицията трябва да бъде подкрепена с подписите на не по-малко от 1/10 от гражданите с избирателни права в община Роман.