Участниците спазиха традицията и преминаха с пъстро дефиле до Фестивалната алея. Незаменимият звук от родопски гайди за поредна година огласи каменоделското село. Гайдарите от Смолян с ръководител Петър Янев, сред които и двамата му синове Стоян и Христо Яневи, пренесоха ехото от родопската долина и докоснаха сърцата на всички с най-българските песни.

Фестивалът бе открит от кмета Маргарита Петкова, която поздрави присъстващите с добре дошли, които за шеста година превръщат този ден в истински празник на българщината. Тя благодари на всички хора от селото за труда, който положиха, за да бъде организиран празника, както и на спомоществователите на фестивала, и пожела успех на участниците в него.

Поздрав към организаторите, жителите и гостите на Царевец поднесе кметът на община Мездра – Иван Аспарухов.

За да уважат празника присъстваха и заместник-кметът на Нели Минева, общинският съветник Тихомир Илчев и управителят на АК "Калето" – Мездра Павел Петров, както и Валентин Вълчев, председател на НЧ „Просвета-1925“ – Мездра. Празникът уважиха кметовете на селата Брусен - Георги Николов и на Зли дол - Светла Димитрова.

Фестивалната програма продължи с изпълненията на самодейните певчески и танцови състави до късния следобед. Всички участници получиха грамоти и отнесоха със себе си спомена за един незабравим празник на българския дух, традиция и любов към песните и танците на народа. Специална награда получи най-младият участник, още ненавършилият две години Стефан Росанов, който е част от фамилията Симови, трио „Сребърка”, гости от община Силистра. За най-възрастен участник награда получи 90-годишният изпълнител на окарина Георги Димитров от село Лик.

Специални гости на богатата празнична програма бяха народният певец Венцислав Пенев и Духов оркестър Етрополе.