На 11 март, миналата година двамата обвиняеми се събрали в квартално заведение, където солидно се напили. Решили да идат при Симеон, да се „разберат и да го пребият“. Пристигнали в дома му, а той ги поканил да се почерпят. Не след дълго се заформил пиянски спор между тримата. Подсъдимите започнали да нанасят побой на домакина и той паднал на пода.

Според досъдебното производство Пламен държал възрастния мъж, а Цветан му нанасял порезни рани сменяйки няколко кухненски ножа. Той така заклал Симеон, че почти отрязал главата му. Двамата умъртвили жертвата си и претърсили къщата за пари, но не открили нито лев. Макар и пияни решили да покрият следите си и изхвърлили чашите и пепелника от масата с гощавката, а ножовете измили от кръвта. След жестокото убийство Пламен и Цветан се върнали в кръчмата да си допият..

На 16 март 2017 г. след оперативно-следствени действия са установени и задържани от полицейските органи. Оттогава двамата подсъдими са с мярка „постоянен арест”, очаквайки наказание за стореното жестоко престъпление.