Регистрирани са 9 престъпления, образувани са 2 досъдебни производства. Издирено е едно лице, обявено за общодържавно издирване. Три лица са задържани по ЗМВР. Съставени са 12 предупредителни протокола по ЗМВР, 19 акта за административни нарушения и 19 фиша по ЗДвП.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- В РУ Монтана са задържани двама непълнолетни от монтанския кв. „Кошарник“ за притежание на наркотични вещества. На 05.10.2023 г. около 12,20 ч. след получена информация са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, при които в двора на училище в гр. Монтана са установени двама младежи. При вида на служителите единият от тях прибрал цигарата, която пушел, в джоба на панталона си.
Служителите установили самоличността на младежите – жители на кв. „Кошарник“, на 16 г. и 20 г. При извършения оглед на местопроизшествието е иззет полиетиленов плик, съдържащ 0,5 грама суха зелена тревиста маса канабис, установена с наркотест. С полицейска заповед двете момчета са задържани до 24 часа по ЗМВР.

- Служители на РУ Монтана спрели за проверка лек автомобил в кв. „Кошарник“, при която едната от 3-те пътнички изхвърлила 2 плика, съдържащи 1,4 грама суха листна маса канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

- Служители на РУ Монтана установили трима жители на берковското село Боровци, единият от които рецидивист, заподозрени в извършването на побой над 25-годишен от село Челюстница. Престъплението е извършено на 13.09.2023 г. в района на Градската градина в гр. Монтана, където с метален бокс бил нанесен побой над потърпевшия. Той бил откаран в ЦСМП в гр. Монтана, където му е оказана първа помощ. Материалите ще бъдат докладвани на Районна прокуратура – гр. Монтана за образуване на досъдебно производство.

- Нерегистриран по законния ред лек автомобил е заловен от служители на Участък „Огоста“ в близост до село Николово, общ. Монтана. На 05.10.2023 г. около 14,30 ч. на път Е 79, км.110+50 (разклона за с. Николово) при извършена проверка на лек автомобил "Фолксваген Ню Бийтъл" с врачанска регистрация, управляван от 59-годишен врачански жител, е установено, че автомобилът е с прекратена регистрация на 05.09.2023 г. поради липса на задължителна полица за гражданска отговорност. По случая е образувана преписка.

- Служители на Участък Бойчиновци установили 33-годишна монтанска жителка, изтеглила парична сума от чужди дебитни карти. На 11.09.2023 г. в РУ Монтана постъпила жалба от 63-годишен монтански жител, който съобщил, че същия ден установил липсата на коженото му портмоне, съдържащо документи и 2 дебитни карти с изписани върху тях pin-кодове. Същия ден мъжът получил sms, че от банкомат в гр. Бойчиновци с дебитните карти са извършени транзакции на стойност 800 лв. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят – 33-годишна жителка на областния граз. Работата по случая продължава.

- Съхранение на незаконно добити дърва за огрев са установени в частни имоти в селата Лехчево, Дъбова махала, Аспарухово и Замфирово. На притежателите са съставени актове по Закона за горите. В село Дългоделци е заловен местен жител, превозвал с каруца незаконно добита дървесина. По случаите са образувани преписки.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом

- Служители на Участък Брусарци са задържали извършител на кражба на велосипед и различно по вид желязо, противозаконно отнети от частен дом в село Смирненски. 45-годишният извършител от същото село направил самопризнания и върнал откраднатия велосипед; желязото било открито, предадено в пункт за изкупуване на черни и цветни метали.

- Служители на РУ Лом разкрили кражба на мобилен телефон, извършена преди 3 месеца в гр. Лом. В хода на разследването е установено, че извършителката е на 62 г. от същия град, а скъпият телефон, с 2 сим-карти, бил върнат без повреди на неговата собственичка от крайдунавския град.

- При извършена полицейска проверка вчера около 22,10 ч. на ул. „Пристанищна“ в гр. Лом на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с видинска регистрация е установено, че не е заплатена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. На 24-годишната шофьорка от гр. Видин е съставен акт по ЗДвП. По случая е образувана преписка.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица

- Служители на Участък Вършец установили 40-годишен местен жител, извършил тази седмица кражба на цигари и алкохол от супермаркет в курортния град, които изконсумирал. Тази седмица са установени и 3-ма мъже от Спанчевци, Замфирово и Монтана, откриднали 10 агнета от частна ферма в село Спанчевци. Пет от животните били открити в частен имот в село Замфирово. Работата по случая продължава.

- Установен е 19-годишен рецидивист от село Замфирово, противозаконно отнел мобилен телефон, собственост на жител на селото. Мобилният апарат е върнат на собственика.

- Разкрит е 30-годишен рецидивист от ломското село Крива бара, извършил през седмицата кражба на велосипед от незаключено мазе на блок в гр. Берковица. Извършителят направил самопризнания за кражбата и върнал откраднатия велосипед на собственика. Работата по случая продължава.