Триетажната сграда, която има и партерен етаж, е построена през 1974 г., като понастоящем се използва за административни нужди. Поради дългия срок на експлоатация и в резултат на естественото овехтяване на материалите експлоатационните й характеристики са значително занижени. Дограмата, която е алуминиева, е в крайно незадоволително състояние. Отоплението е с газов котел, с вътрешни отоплителни тела и тръбна разводка от метални тръби без топлоизолация. Като цяло сградата не отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност.

Основната цел на проекта е внедряване на високоефективни мерки за енергоспестяване в сградата, с цел значителното намаляване на разходите за електро и топлинна енергия и повишаване качеството на работната среда за служители и посетители. Предвижда се да се приложат енергийно спестяващи мерки за постигане на специфичен годишен разход от 397 997 кWh/у и постигане на клас на потребление B (при 797 587 кWh/у и клас D сега); да се въведат вътрешни правила за енергиен мениджмънт на сградата за устойчиво поддържане на постигнатите показатели за ефективност в дългосрочен план.

Пакетът от енергоспестяващи мерки ще доведе до значителен екологичен ефект: емисиите на въглероден диоксид ще се редуцират с 77,9 т./г. В момента тече съгласуване на изготвения инвестиционен проект за планираното енергийно обновяване на сградата - обект за социални услуги.

Очаква се строително-монтажните работи по санирането на сградата да започнат в началото на следващия месец. Изпълнител на обекта ще бъде варненската фирма "Финанс Одит Консулт 2002" ООД, която спечели обявената от Община Мездра обществена поръчка.