"Найден Петков е сред класиците на българското изкуство и ценителите го наричат "нежният класик". Оценката за него и приживе и днес е неизменна, така както цялостно е всичко, което той създаде - отличаващо се с вътрешно единство, белязано от умъдрена просветеност, от силна вяра в хуманистичната същност на изкуството, насочено към трайното, значимото и общочовешкото. Найден Петков, както и всички автори от подобен мащаб, е едновременно „във“ и „извън“ своята епоха“, пише за художника проф. д-р Чавдар Попов.

Найден Петков е роден в края на Първата световна война, на 16 май 1918 г., в софийското село Видраре. Завършва Художествената академия по време на Втората световна война. Започва творческия си път през 40-те години на миналия век, съпротивлява се на нормативната естетика на ранния социализъм през 50-те.

Той е сред най-модерните представители на българската живопис през 60-те, активно работи за съвременната българска живопис през 70-те, а през 80-те е значителна фигура в художественото образование на страната като професор, ръководител на ателие по живопис и ректор на Националната художествена академия.

Найден Петков ни е оставил значително наследство в областта на рисунката и живописта. Работил е за българското кино. Бил е дългогодишен член на ръководството на Съюза на българските художници (СБХ), включително негов заместник-председател. Има зад себе си три випуска от възпитаници и безброй почитатели от средите на българските художници, които го смятат за свой ментор, професионален наставник и приятел. Приносът му към българската живопис и образование по живопис остава безценен и непреходен.