© Община Монтана

От тук насетне в новия парк ще се провежда съборът „Китка“ и ще се прави годишният курбан за здраве на родовете от Студено буче.

Празникът бе открит с водосвет, отслужен от отец Николай. Пред присъстващите говориха кметът на селото Петър Александров, кметът на Монтана Златко Живков и председателят на платформа АГОРА Емилия Лисичкова. Тримата заедно прерязаха лентата за откриването на сцената. Фолклорният събор започна с химн на Студено буче, по текст на Биляна Борисова, изпълнен от местната читалищна група.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на всички самодейци. „През тази година Вие имахте много активен календар от национални изяви. Прочухте самобитния фолклор на нашия край, за нас най-красивия в България, каза Живков. Лятото преминава с много събори и в селата на община Монтана. Само край Пъстрина имаше три – в Николово, в Стубел и в Крапчене. Вчера беше в Горно Церовене. Днес сме тук. Предстои Долно Белотинци, Сумер, Вирове и Липен. Огромен поклон пред всички Вас, които осмисляте това, което правим в селата“, завърши Живков.

Във фолклорния събор Китка участват състави от селата Славотин, Стубел, Д-р Йосифово, Смоляновци, Долно Белотинци, Липен и от град Монтана. Вечерта свирят два оркестъра – български и сръбски.