Големият писател щеше навърши 89 години на 24 октомври. Йордан Радичков вече не е сред живите, но спомените за него никога няма да угаснат.

"Хората оценяват по изключителен начин неговото творчество... Колкото и пъти да повтаряме, че става въпрос за единия от двамата българи, заедно с Пенчо Славейков, бил най-близо до Нобелова награда за литература, не е излишно - ние да го припомним, а малките да го знаят, че има такъв писател, човек и творец.

Във фоайето на библиотеката е подредена изложба с творбите на Радичков и негови автографи, към която вече са проявили интерес от VІІ Основно училище, чийто патрон е гениалният ни земляк.

На рождения му ден в 17:00 ч. в Детски отдел на библиотеката ще бъдат връчени наградите на победителите от програмата „Децата на Монтана четат 2018“.

В началото на месеца библиотеката стартира инициативата „Опит за летене из творчеството на Радичков”. Тя се обърна с открито писмо към всички библиотеки в България и ги призова в дните от 22- ри до 26-ти октомври малки частици от мъдрите слова на Радичков се полетят в уеб сайтовете им или на Facebook страниците им, както и да осъществят инициатива, свързана с творчеството на мъдреца от Калиманица – витрина, изложба, публикуване на любим цитат от негово произведение, литературно четене.

На 29 октомври от 18:00 ч. в рамките на Радичковите дни своя традиционен концерт ще представят младите таланти от ОДК „Ние, врабчетата”.

До края на месеца в Художествена галерия „Кирил Петров” и експозиционна зала „Кутловица” ще остане националната изложба биенале „Тенец”. Тя също е посветена на творчеството на Йордан Радичков и включва творби на 222-ма автори в областта на графиката, живописта, скулптурата и приложното изкуство. Изложбата е репрезентативна за съвременното българско изобразително изкуство.