В тон с препоръките за занимания на открито, далече от големите потоци хора, децата от Монтана имат възможност да прекарат лятото на язовир, в унисон с природата и нейните обитатели.

„Миналата година всяка седмица беше определена за съответен клас, пък тази предвид обстоятелствата преценихме, че е по-добре да са по-малки групите и да участват деца от различните класове“, разказва Мария Шуманска, председател на Общинския съвет по наркотични вещества

Председателят на риболовен клуб „Огоста“- Владимир Цветков смята, че заниманията учат децата да оцеляват при трудни условия. Всяка група е за няколко дни на язовира, като освен риболов, децата имат и различни беседи за наркотиците, както и превенция за здравословно хранене.

Според ръководителя на Сдружение ЛРД „Огоста“- Александър Георгиев, целта на летните игри е децата да се върнат към природата, да знаят как се отглеждат рибки, фазанчета, как се появява пиленцето и след това сами да се научат да ги хранят.

Край язовира се отглеждат близо 400 фазани, яребици и токачки. Когато станат достатъчно големи, именно на децата е задължението да ги пуснат сред природата.

Източник: montana24.net