На мегдана насред селото бяха се събрали десетки жители и гости на Царевец, наобиколили украсената конска каруца, която трябваше да вземе „бабата“ от дома ѝ, за да я закара до дома на най-малкия жител на селото - двумесечната Моника Ангелова. Неизменните помощници на „бабата“ бяха "акушерката" Кирил(Ка) Гоцев(а) и "помощник-бабата" Любомир Кнезовски.

Пременени и закичени с китки от здравец, момите и невести се отправиха към дома на „бабата”, съпроводени от игривите хороводни песни на Женската фолклорна група "Белокаменица" към местното Читалище. Цялата пъстра група се спря при селската чешма, за да налеят изворна вода, с която да полеят на „бабата”.

За първа година честта да нарича и благославя малката Моника и майка й - Надежда Митова, се падна на "бабата", Мария Григорова, заедно с атрактивните си помощници. Тя отвори широко врати за скъпите гости и посрещна младите майки, чиито деца са до три години. И както го изисква обичаят, една от младите майки - Йоана Павлова, първа поля от менчето вода на „бабата” до плодното дърво, за да се плодят невестите. „Баба” Мария пръскаше вода, благославяше и наричаше „Колкото пръски вода има, толкоз деца се родят” и „Както е здрави и силно дървото, така да са здрави и силни децата”. След ритуалното измиване на ръцете, „бабата” ги изтри в полите на невестите и почерпи скъпите гости. Те пък й се отблагодариха с песни и кръшно хоро.

От дома на „бабата” процесията потегли към дома на младото семейство, скъпите гости бяха посрещнати от домакините които бяха подготвили богата трапеза за празника. "Бабата“ Мария Григорова дари малката Моника и ѝ пожела здраве, учение и късмет, благослови младата майка с китка здравец, с пожелание за още деца, и по традиция изми лицето на детето, за да го запази от уроки и "лоши очи“. Майката Надежда благодари на "бабата“, целуна ѝ ръка в знак на почит и ѝ поля вода да си измие ръцете.

След гостуването в дома на малката Моника, пъстрата група пое към Старата чешма, където трябваше да извършат ритуалното къпане на „бабата“. Двамата ѝ помощници я свалиха от каруцата и по традиция я пренесоха до чешмата, където младите майки я изкъпаха, а тя ги благослови. Наричанията и благословиите на "бабата“, изречени по време на ритуалното измиване, са тясно свързани с вярването в пречистващата сила на водата, което е в основата и на самия ритуал.

Момите и невестите извиха пъстро хоро под хороводните песни на гласовитите царевчанки, на което една от двете дами от Албиона не устоя, и смело заситни игривите северняшки стъпки. С песни и благословии за здраве, мир и благоденствие, всички се отправиха към салона на кметството, за да продължат всеобщото веселие за празника.